Windows 7, 8 ve 10: Sürücü Doğrulama Yöneticisi'ni Çalıştırma, Ayarlama, Devre Dışı Bırakma - Full Programlar

Dns,Yasak Sitelere Giriş,Mac,Proxy,Full,Porgramlar,Themes,Html,Asp,Php,Scriptler

Copyright owners

test

17 Nisan 2017 Pazartesi

Windows 7, 8 ve 10: Sürücü Doğrulama Yöneticisi'ni Çalıştırma, Ayarlama, Devre Dışı Bırakma

Sürücü Doğrulama Yöneticisi, Windows'a gömülü olarak gelen bir araç. Microsoft'un sunduğu sürücülerin yanı sıra 3. parti sürücüleri de test edebiliyor. Böylelikle kötü kodlanmış, uyumsuz, güncelliğini yitirmiş veya beklenmedik davranışlar sergileyen sürücüler tespit edilebiliyor.

Aracın çalışmasının doğal bir sonucu olarak eğer kritik bir sürücüde hata bulunursa cihazınız mavi ekran verecek ve konuyla ilgili bir döküm dosyası oluşturacaktır. Bu beklenmedik bir davranış değil ancak yine de bu aracı çalıştırmadan önce bir Sistem Geri Yükleme Noktası oluşturmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.


Bu araç daha çok program geliştiriciler ve ileri seviye kullanıcılar için. Dolayısıyla ev kullanıcılarının kullanmasını tavsiye etmiyorum. Karşılaşacağınız sorunları çözmeniz mümkün olmayabilir. Uyarıldınız!

I- Sürücü Doğrulama Yöneticisi'ni Çalıştırma

1.1- Sürücü Doğrulama Yöneticisi'ni çalıştırmanızın 2 yolu var;

  1. Arama kutusuna Verifier yazıp çıkan sonuca tıklatarak
  2. Komut İstemini açıp verifier komutunu girip Enter'a basarak

kolayınıza gelen yolu uygulayabilirsiniz.


II- Sürücü Doğrulama Yöneticisi'ni Ayarlama

2.1- Sürücü Doğrulama Yöneticisi'ni çalıştırdıktan sonra alttaki arayüz ile karşılaşacaksınız. Create custom settings seçeneğini seçip ilerleyin.


2.1- Resimdeki seçenekleri işaretleyip ilerleyin.


2.2- Select driver names from list seçeneğini seçin ve ilerleyin.


2.3- Provider kısmına tıklatarak sürücülerin Microsoft'un sağladığı sürücüler ve 3. parti sürücüler olarak 2 gruba ayrılmasını sağlayın. Ardından 3. parti sürücüleri (Ya da belirli bir sürücüyü test etmek istiyorsanız sadece onu) seçip ilerleyin.


Microsoft sürücülerinde sorun olma ihtimali çok çok düşük. Ayrıca olsa bile bu araç tespit edemez çünkü zaten Microsoft sunmadan önce aynı şekilde test ediyor. Bu yüzden Microsoft sürücülerini seçmeniz anlamsız olacaktır.


2.4- Bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekecek. Başlatın.


2.5- Artık sürücüleriniz arka planda test edilecek. Test sürecinin minimum 24 saat olması gerekiyor. Bu aşamada araç çalıştığına dair hiçbir belirti vermeyecek. Sadece kritik bir sürücü hatası olursa mavi ekran ile karşılaşacaksınız. Tercihen 48 saatin sonunda Sürücü Doğrulama Yöneticisi'nin çalışmasını durdurun.

III- Sürücü Doğrulama Yöneticisi'ni Devre Dışı Bırakma

3.1- Eğer bilgisayarınız açılıyorsa Sürücü Doğrulama Yöneticisi'ni tekrar çalıştırın ve Delete existing settings seçeneğini seçip Son butonuna tıklatın.


Aracın kapatılacağına dair bir uyarı olacaksınız. Onaylayın.


Değişikliklerin geçerli olması için bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekecek.


3.2- Bilgisayarınız mavi ekran verir ve ardından açılmazsa



Bu kısmı Windows 10 üzerinden anlatıyorum ama Windows 7 ve 8'de de mantık tamamen aynı.

onarımlar denendikten sonra alttaki ekran ile karşılaşacaksınız; Gelişmiş Seçenekler'e tıklatın.


Sorun Gider'e tıklatın.


Gelişmiş Seçenekler'e tıklatın.


Gelişmiş seçenekler ekranında seçebileceğiniz 3 seçenek var;

  1. Komut İstemi ile Sürücü Doğrulama Yöneticisi'ni devre dışı bırakma
  2. Sistem Geri Yükleme'yi kullanma.
  3. Bilgisayarı Sürücü İmzası Zorlaması'nı devre dışı bırak'arak başlatmak.


3.2.1- 3.2 adımında Komut İstemi'ne tıklatın. Ardından Komut İstemcisi'ne verifier /bootmode resetonbootfail komutunu girin ve Enter'a basın.


Varsayılan ayarların yüklendiğine dair bilgilendirileceksiniz. Bilgisayarı normal başlatmayı deneyin.


3.2.2- Eğer 3.2.1 adımı işe yaramazsa 3.2 adımında Sistem Geri Yükleme'ye tıklatın. Ardından sistemi geri yükleyin.


3.2.3- 3.2.1 ve 3.2.2 adımları işe yaramazsa o zaman Windows'u Sürücü İmzası Zorlaması'nı devre dışı bırakarak başlatmamız gerekiyor. 3.2 adımında Başlangıç Ayarları'nı seçtikten sonra Yeniden Başlat'a tıklatın. Bilgisayar yeniden başlatıldığında seçenekler arasında bulunan Sürücü İmzası Zorlaması'nı devre dışı bırak seçeneğini seçerek Windows'u başlatmayı deneyin.


IV- Sorunlu sürücüyü tespit etme

Eğer mavi ekran alırsanız buna sebep olan olaylar C:\Windows\Minidump klasöründe bir döküm dosyası şeklinde kaydedilir. Bu dosyaları inceleyebilmeniz için bir hata ayıklama aracına ihtiyacınız var. Bunu ise Microsoft, SDK paketi içinde sağlıyor: Windows 7 - Windows 8 - Windows 10

Bütün SDK bileşenlerini kurmanıza gerek yok sadece Debugging Tools for Windows'u kurmanız yeterli.


Kurulumdan sonra Debugging Tools for Windows'u açıp ve File/Open Crash Dump yolunu izleyerek döküm dosyalarını açabilirsiniz. Üst taraflarda soruna sebep olma ihtimali olan sürücüler gösterilir. Kısa bir Google araması ile bu sürücülerin hangi donanıma ait olduğunu tespit edebilirsiniz.


IV. bölümle ilgili sizlere destek vermek isterdim ama maalesef buna vaktim yok. Dolayısyla bu bölümle ilgili destek vermeyeceğim. Bu konudaki talepleriniz yok sayılacaktır.

İleri okuma için: 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder