Bu yazıda kolayca bir sistem geri yükleme noktası oluşturmanızı sağlayacak bir kısayolu nasıl oluşturacağınızı anlatacağım...
→
- Windows 8 ve 10: Sistem Geri Yükleme Yapmak
- Windows 8 ve 10 Sistem Koruması: El ile Geri Yükleme Noktası Oluşturmak
- Windows 8 ve 10: Sistem Koruması'nı Kapatmak; Sistem Geri Yükleme Noktalarına Ayrılan Alanı Ayarlamak veya Silmek
- Windows 7: Sistem Geri Yükleme'yi Kullanmak
- Windows 7: Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturmak
- Windows 7 Sistem Koruması : Kapatmak, Sistem Geri Yükleme Noktalarına Ayrılan Alanı Ayarlamak, Geri Yükleme Noktalarını Silmek
Sistem geri Yükleme hakkında merak edilenler
Sistem Geri Yükleme, kişisel dosyaları etkilemeden daha önceki bir tarihe ait sistem dosyalarınıza ve ayarlarınıza dönmek için geri yükleme noktalarını kullanır. Geri yükleme noktaları otomatik olarak her hafta ve program veya aygıt sürücüsü yüklemesi gibi önemli sistem olaylarından hemen önce oluşturulur. Ayrıca, bir geri yükleme noktasını el ile de oluşturabilirsiniz.
- Sistem Geri Yükleme nasıl çalışır?
Sistem Geri Yükleme'yi her kullandığınızda, işleme devam edilmeden önce bir geri yükleme noktası oluşturulur; böylece sorununuz giderilmezse değişiklikleri geri alabilirsiniz. Sistem Geri Yükleme'yi bilgisayar güvenli moddayken veya Sistem Kurtarma Seçenekleri'ni kullanarak kullanırsanız, geri yükleme işlemini geri alamazsınız. Ancak, Sistem Geri Yükleme'yi yeniden çalıştırarak, varsa farklı bir geri yükleme noktası seçebilirsiniz.
- Sistem Geri Yükleme'nin yaptığı değişiklikleri geri alabilir miyim?
Sistem Geri Yükleme, Windows dosyaları, programlar ve kayıt defteri ayarlarını etkiler. Ayrıca, bilgisayarınızdaki herhangi bir kullanıcı hesabı altında oluşturulmuş komut dosyalarını, toplu iş dosyalarını ve diğer yürütülebilir dosya türlerini de değiştirebilir. Sistem Geri Yükleme, e-posta, belgeler veya fotoğraflar gibi kişisel dosyaları etkilemediğinden, silinmiş bir dosyayı geri yüklemenize yardımcı olamaz. Dosyalarınızın yedeklerini aldıysanız, yedeği kullanarak dosyaları geri yükleyebilirsiniz.
- Sistem geri yükleme sırasında hangi dosyalar değiştirilir?
Geri yükleme noktaları Sistem Geri Yükleme için ayrılmış disk alanları doluncaya kadar saklanır. Yeni geri yükleme noktaları oluşturuldukça eskiler silinir. Diskte sistem korumasını (Geri yükleme noktaları oluşturan özellik) kapatırsanız, tüm geri yükleme noktaları silinir. Sistem korumasını yeniden açtığınızda yeni geri yükleme noktaları oluşturulur.
- Geri yükleme noktaları ne kadar süre saklanır?
Sistem Geri Yükleme sorunu gidermezse, geri yükleme işlemini geri alabilir ya da farklı bir geri yükleme noktası seçebilirsiniz. Sistem geri yükleme seçilmek üzere herhangi bir geri yükleme noktası görüntülemiyorsa sistem korumanızın açık olduğundan ve sabit diskinizde en az 300 MB boş alanınız olduğundan emin olun. Sistem Geri Yükleme sorunu çözemezse, Sistemi yenilemeyi veya sıfırlamayı deneyebilirsiniz:
- Sistem Geri Yükleme sorunu gidermezse ne olur?
- Bilgisayarı Yenileme: Windows 8 - Windows 10
- Bilgisayarı Sıfırlama: Windows 8 - Windows 10
- Bu kısayolun çalışması için Sistem Korumasının açık olması gerekir.
- Bu kısayolun çalışması için Sistem Korumasına ayrılan alanın "0" olmaması gerekir.
- Bu kısayolun çalışması için Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) ayarının varsayılan olması gerekir.
- Ad Vererek seçeneği bazı Windows 10 çalıştıran bilgisayarlarda -tamamen aynı sürüm olmalarına rağmen- çalışmıyor. Şöyle ki; Çalışmasında bir sorun yok gibi görünüyor hatta "Başarıyla oluşturuldu" mesajı görüntüleniyor ama sistem geri yükleme noktası oluşturulmamış oluyor.
- Ad Vererek seçeneğini kullanırsanız; Kısayola tıklattığınızda sizden oluşturacağınız geri yükleme noktasına bir ad vermeniz istenir. Ad verip Tamam'a tıklattığınızda geri yükleme noktası oluşturulduktan sonra (Bu biraz vakit alabilir) onay mesajı gösterilir. (Alttaki resimleri inceleyin)
- Ad vermeden seçeneğini kullanırsanız; Sizden bir ad vermeniz istenmez onun yerine oluşturulan geri yükleme noktası "Otomatik geri yükleme noktası" olarak otomatik olarak adlandırılır. Geri yükleme noktası oluşturulduktan sonra (Bu biraz vakit alabilir) onay mesajı gösterilir. (Alttaki resimleri inceleyin)
Windows 10'da Ad Vererek seçeneğinin çalışması |
Windows 7'de Ad Vererek seçeneğinin çalışması |
Windows 10'da Otomatik Ad Vererek seçeneğinin çalışması |
1- Buradan SGY_Kısayol Oluştur.rar dosyasını indirin.
2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;
- Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
- Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
3- Masaüstünde oluşan SGY_Kısayol Oluştur klasörünün içinde 2 adet script olduğunu göreceksiniz;
- Ad vererek
- Ad vermeden
4- Scriptleri isterseniz direkt çift tıklatarak isterseniz de kısayol oluşturarak kullanabilirsiniz. Kısayol oluşturmak istiyorsanız kullanmak istediğiniz scripti silinmeyecek bir lokasyona taşıyın. (Örn. Belgelerim) Ardından sağ tıklatıp Gönder/Kısayol oluştur yoluyla masaüstünde bir kısayol oluşturun.
5- İsterseniz kısyolunuza dilediğiniz bir simge atayabilirsiniz.
İşiniz bittikten sonra Masaüstündeki SGY_Kısayol Oluştur klasörünü ve indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder