Consumer Electronics Show (CES) nedir? CES bu yıl 10-13 Ocak tarihleri arasında yapılacak. |
2012'de bizi neler bekliyor?
2012 yılının bilgisayar sektörü açısından bir dönüm yılı olacağını öngörmek çok yanlış olmaz. Sektörün yaşayacağı dönüşümde kilit yapı taşı ise Windows 8 olacak. Windows 8'in başarısı veya başarısızlığı herşeyi belirleyecek. İlerde açacağım...
"Ultrabook"lar
2012'de sayı ve modelce en yoğun artış Ultrabook'larda olacak. İlk örneklerini Asus Zenbook, Samsung Chronos vs. ile gördüğümüz Ultrabook'ların bu yükselişinin ardındaki asıl sebep ise tüketicinin Apple MacBook Air tipi ince ve alımlı dizayn ile birleşen yüksek performansa talebinin yüksek olduğunun görülmesi. Ancak bu Noteboook sınıfının yüksek maliyeti, Notebook üreticilerinin (Dar olan pazar payından dolayı) bu sınıf Notebook'ları üretmeye pek hevesli olmamalarını da beraberinde getiriyordu.
Peki ne değişti?
Bu durumu değiştiren Intel oldu. Geçen yıldan beri bu sınıfa yönelik bileşenleri daha uygun fiyatlarla sunmaya başlayan Intel işin açıkçası üreticileri bu sınıfa zorla yönlendirdi. Bu sınıfın belirgin özelliği hafif ve ince olmaları, Intel'in en yeni nesil güç tasasuflu işlemci ve çipsetlerini kullanmaları ve SSD diske (Çoğu mSATA) sahip olmaları. Ayrıca hepsinde "Instant on" özelliği standart.
Yeni nesil "Notebook"lar!
Ultrabook'lar tabii işin janjanlı ve prestij kısmı. 2012'de yaşanacak asıl değişim ise gerçek bilgisayarlarda yani Notebook'larda olacak. İlk örneğini ASUS Eee Pad Transformer (Üstte) ile gördüğümüz ekranı ayrılabilir Notebook'lar artık yavaş yavaş standart olmaya başlayacak.
Şimdiye kadar bunun olmasının önündeki en büyük engel yeterli bir işletim sisteminin olmayışı idi. Cep telefonları ve tabletlerde kullanılan Android ve iOS her ne kadar bu cihazların gerektirdiği ihtiyacı ve bu cihazları kullanan kullanıcı profilinin beklentilerini karşılıyor olsa bile iş gerçek bilgisayarlara gelince bu işletim sistemleri çocuklara alınan oyuncak bilgisayarlarda bulunan ve düğmelerine bastığınızda ses çıkaran sistem kadar ilkel ve yetersiz kalıyor.
Oysa bu tip cihazların gerçekten işlevsel olabilmeleri için, hem günümüzde kullandığımız Notebook'lar gibi -tam tekmil bir işletim sistemi altında- karmaşık bilgisayar görevlerini yerine getirebilmeleri gerekiyor hem de ekranını çıkarıp gittiğinizde size Android veya iOS yüklü bir tabletin rahatlığını ve basit kullanımını sunabilmeleri...
İşte burada devreye Windows 8 girecek. Tarihin ilk melez işletim sisteminin vaadi açık; Şu anda kullanılan her cihazda tek işletim sistemi! -Tablet ekrana sahip- Masaüstü bilgisayarlar, Dizüstü (Tek ve çift ekranlı) bilgisayarlar , telefonlar, tabletler hatta ve hatta Xbox! Ve eğer Windows 8 başarılı olursa bu yıl, olmazsa önümüzdeki 1-2 yılda bildiğimiz klasik notebook tasarımı tarihe karışacak. Bunu yerini ise, ekranı çıkarılıp tablet olarak kullanılabilen ama ekranı yerine takıldığında Windows tabanlı bir bilgisayara dönüşen yeni nesil Notebook'lar alacak...
Nvidia ve ARM= Tegra 3
Nvidia'yı hepimiz grafik çipi (GPU) üreticisi ve geliştiricisi olarak biliyoruz. Ancak bu durum değişiyor. Artık Nvidia'da ARM mimarisini kullanan işlemciler ile piyasada!
Hepimizin Notebook'lardan aşina olduğu "Intel inside" ("Intel işlemci içerir" anlamında) sloganını artık multimedya cihazlarda (FHD TV'ler, tabletler, akıllı telefonlar, monitörleri oyun konsolları vs.) ve Windows 8'den sonra Notebooklar'da "Nvidia inside" olarak görmeye başlayacağız.
Nvidia'nın amiral gemisi, "PC sınıfı performansa sahip" olarak nitelendirdiği ve Dünyanın ilk 4 çekirdekli düşük voltaj+ARM mimarsine sahip Tegra 3!
Nvidia, Tegra 3 ile PC sınıfı performansı düşük güç tüketimi dolayısıyla yüksek batarya ömrü ile beraber sunmayı vaad ediyor. Bu vaadi yerine getirebildiği sürece başarı, getiremezse başarısızlık kaçınılmaz olacak. Tegra 3, Nvidia'nın yeni 12 çekirdek GeForce grafik çipleri ile kombine edildiğinde, daha evvel tüketicinin -uzun batarya süresi sunan mobil cihazlarda- görmeye alışık olmadığı kadar büyük bir garfik ve işlem gücünü, batarya süresini çok fazla etkilemeden sunabilir.Bu ise Nvidia için başarıyı beraberinde getirecektir.
Notebook piyasasına gelince;
AMD'nin "Switchable Graphics" teknolojisini bir türlü Nvidia'nın Optimus'unun seviyesine getirememesi ve otomatikleştirememesi -Güçlü grafik çipine sahip Notebook'larda bile- batarya süresini önemseyen üretici ve tüketici düşünüldüğünde AMD adına pek iyi şeyler düşünmeyi mümkün kılmıyor. Çok açık ki yıl AMD'nin yılı olmayacak. Dolayısıyla zaten Notebook garfik çipi üretiminde pazarın büyük bölümüne sahip Nvidia bu sene pazarını daha da arttıracak gibi görünüyor.
ARM nedir? ARM bir mikro işlemci mimarisinin adı. Düşük güç tüketiminden dolayı Receiver'den cep telefonuna, hesap makinesinden, tabletlere kadar binlerce cihazda kullanılırlar. Bildiğimiz bilgisayarlarda kullanılan x86 mimarisine sahip işlemcilerin aksine lisansı ve üretim maliyeti ucuzdur ve lisans pek çok firmanın elindedir* Oysa x86 mimarisinin komut setleri Intel'in lisansı altında olduğu için ve bu lisansı dilediğiyle paylaştığı için (Rakibini kendi seçiyor yani :D) x86 mimarisine sahip işlemciler pahalıdırlar. Windows ve Linux gibi işletim sistemleri bu mimariye bağımlı olduklarından, son kullanıcı da gerek alışkanlıktan gerekse yazılım desteğinden dolayı Windows'a bağımlı olduğundan yıllardır Microsoft ve Intel oluşturdukları soygun düzeni ile bilgisayar tüketicisini soyarlar. x86 mimarisi ARM mimarisine göre 3-4 kat fazla performans sunar. Ancak yapısının gerektirdiği yüksek saat hızında çalışma gerekliliği yüzünden yüksek güç tüketimi ve ısınma sorunlarına sahiptir. * Analog Devices, Atmel, Broadcom, Cirrus Logic, Faraday technology, IBM, Infineon Technologies, Nintendo, NXP Semiconductors, Philips, OKI, Samsung, Sharp, STMicroelectronics, Texas Instruments, VLSI, vs. |
Yılın Nvidia'nın yılı olacağını öngörmenin kolay olmasının sebeplerinden biri de 3D teknolojisinin artık Notebook'lara da sıçrayacak olması. İlk örnekleri önceki yıllardaki CES'lerde sunulan 3D Notebook'lar bu sene yaygınlaşacak. Nvidia'nın hali hazırda kullanılan ve stabil çalışan "3D Vision" teknolojisi varken bu üreticilerin Nvidia'yı tercih etmesi için başka bir sebep olacak. Yılın her cihaz için 3D yılı olacağını öngörmekte çok zor değil...
Şimdiye kadar 3D teknolojisinin yeteri kadar yaygınlaşmamasının en büyük sebebi yeterli 3D medya olmaması veya bu medyaya ulaşmanın pahalı olmasının yanında (Blu-ray oynatıcı+Blu-ray film maliyeti) gözlük mahkumiyeti idi. Kimse ağır gözlüklerle film seyretmek, yada Notebook kullanmak istemiyor. Ancak bu yıl gözlük mahkumiyetinin yavaş yavaş tarih olduğu bir yıl olacak. Gözlükten bağımsız 3D deneyimi sunan cep telefonu, tablet, notebook ve tabii ki panel televizyonlar yavaş yavaş standart olmaya başlayacak.
Sabit diskler
Yıllardır bilgisayarlar hiçbir şeyden çekmedi sabit disklerden çektiği kadar. Her zaman -Bir dönem RAM ile birlikte- darboğaz oluşturdular ve bilgisayarlarımızı yavaşlattılar. RAM fiyatlarının düşmesi ile birlikte artık herkeste bol miktarda RAM var ve RAM sorunu aşıldı. Sıra artık sabit disklerde.
Yeni bilgisayarlarda standart olarak gelen SATA 6 Gb/s (Sata 3) arayüzü ve yeni SandForce kontolcülere sahip 500 MB/s ortalama okuma yazma hızına sahip SSD disklerin fiyatlarının düşüş trendine girmesi ile birlikte bu kombinasyon artık üst sınıf bilgisayarlarda standart olmaya başladı. Bu yıl değil belki ama önümüzdeki 1-2 yılda Mainstream Notebook sınıfı da SSD'den nasibini alacak. Ama 2012 disk terfisi yapmak isteyen mainstream Notebook sahiplerinin artık maddi açıdan eskisi kadar zorlanmadığı bir yıl olacak.
Diğer yandan üreticilerin Ultrabook'lar için ürettiği mSATA SSD'lerde geliştirliyor. Şimdiye kadar en çok 128 GB depolama kapasitesinde olan mSATA'lar CES2012'de Samsung'un 256 GB'lık mSATA diskini tanıtması ile depolama kapasitelerini de büyütmüş oldular. mSATA SSD'ler
2.5" SSD lerin aksine sadece 5x5 cm büyüklüğünde oluyorlar ve kalınlıkları 1/2 cm'den daha az. Merak mı ettiniz? İşte Lenovo x220'nin mSATA SSD diski; (Resme tıklayın)
Çoğunuz için 64 GB, 128 GB gibi kapasiteler son derece yetersiz gibi görünüyor olabilir ama bu tamamen depolama alanını klasik anlamda düşündüğünüz için. Belki Türkiye için bu yıl değil ama gelişmiş ülkelerde artık depolama alanı olarak bulut depolama alanları geçreli olmaya başlayacak. Fiberoptik kablolamanın ve süper hızlı internetin tamamen yagınlaşması ile beraber artık sabit disk ihtiyacı sadece işletim sisteminin kurulacağı bir alandan ibaret olacak. Depolama alanı olarak internet kullanılmaya başlanacak. Ayrıca harici diskler artık kablosuz çalışacağı için Notebook'unuz ile birlikte boş yere 1 TB disk taşımak zorunda kalmayacaksınız. Evinizde ve işyerinizde kendini internet üzerinden senkronize eden kablosuz harici diskler her an emrinize amade olacak.
SON
*CES2012'de sunulan ürünleri ve yenilikleri -önümüzdeki bir hafta boyunca- vaktim oldukça Facebook ve Twitter sayfalarımda duyuracağım. İsteyenler takip edebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder