Nelere ihtiyacımız var?
Konu hakkında fikri olmayanlar için açıklayayım: Bilgisayardan çıkaracağınız sabit disk bilgisayarın içine sabitlenip SATA yada IDE bağlantı noktası ile bilgisayara bağlanacak şekilde yapılmıştır ve muhafazasızdır. Siz bunu bilgisayarın dışını çıkardığınızda bunu bilgisayara bağlama sorunu ile karşı karşıya kalırsınız. Çünkü günümüz dizüstü bilgisayarlarında sadece USB 2.0/3.0 ve E-Sata bağlantı noktaları bulunur. İşte bu disk kutularının içinde olan bir devrenin bir tarafı SATA yada IDE olduğu için (Hangisini seçeceğiniz bilgisayarınızdaki eski diskin türüne bağlı olmakla birlikte eğer bu makaleyi uygulayacaksanız ve eski diskiniz IDE ise hem IDE hem SATA olarak kullanılabilen disk kutularından almalısınız) diski bu SATA noktasına bağladıktan sonra kutuya sabitlersiniz ve bahsettiğim devrenin diğer tarafındaki USB veya E-Sata noktalarını kullanarak bilgisayara bağlarsınız. Zaten hazır harici disklerde tamamen aynı sistemle oluşturulur ve satılırlar. Altta bir örnek görüyorsunuz; Bu da hem USB 2.0 hemde E-Sata arayüzüne sahip bir disk kutusunun kapağı; Sonuç olarak hangi arayüze sahip kutuyu alacağınız tamamen bilgisayarınızdaki mevcut arayüzlere bağlıdır. Bilgisayarınızda E-Sata yada USB 3.0 arayüzü yoksa daha hızlı olan bu bağlantı noktalarını kullanamazsınız ve USB 2.0'a mahkum kalırsınız. Bu sebeple bilgisayarınızda E-Sata yada USB 3.0 arayüzü yoksa bu özelliğe sahip kutulara boş yere fazladan para vermeyin. (Bütün bu söylediklerim hazır harici disk alırkende geçerli tabii) |
Başlayalım;
1- Notebook kullanıyorsanız yeni diski disk kutusuna monte edin ve eğer mevcut ise E-Sata veya USB 3.0 arayüzü ile değil ise USB 2.0 arayüzü ile bilgisayara bağlayın ve 3/a veya 3/b adımına geçin.
2- Eğer masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız yeni diski boş bir slota takın 3.1 veya 3.2 adımına geçin.
3.1- Eğer Acronis True Image WD Edition yazılımını kullanıyorsanız;
A- Yazılımı çalıştırın ve Clone Disk seçeneğini seçin.
B- Sizden uygulayacağınız metodu seçmenizi isteyecek. Tavsiyem otomatiği seçin ve devam edin. Ancak çok ihtiyaç duyulacak seçeneklere sahip olmasa da Manueli seçip kullanılacak yöntemi özelleştirebilirsiniz.
C- Program ilk olarak sizden kaynak diski seçmenizi isteyecek. Bilgisayarınızda hali hazırda takılı olan eski diski seçin ve devam edin. Eğer hangisi olduğundan emin değilseniz bağlantı tipinden ayırt edebilirsiniz.
D- Şimdi de aktarım yapılacak olan diski seçemeniz gerekiyor. Yeni diskinizi seçin ve devam edin.
E- Aktarım yapılacak olan diskteki (Yeni disk) bütün verilerin silineceğine dair bir uyarı alacaksınız. Bizim durumumuzda disk zaten boş olduğu için bunun bir önemi yok. OK butonuna basarak işlemi başlatın. Ama yeni diski daha evvel kullandı iseniz ve içinde verileriniz varsa yedeklemek isteyebilirsiniz.
F- Eski diskinizin doluluk oranına ve kullandığınız arayüze göre değişmekle birlikte bu işlem oldukça uzun bir vakit alabilir. (Örneğin 200 GB'ı dolu bir diski yeni diske klonlamak USB 2.0 ile 3-4 saat, USB 3.0 veya E-Sata ile 1-1.5 saat civarı sürecektir.)
3.2- Eğer Seagate DiscWizard yazılımını kullanıyorsanız;
I- Yazılımı çalıştırın ve Disk Utilities seçeneğini seçin.
II- Açılan sayfada Clone Disk seçeneğini seçin.
III- Bilgilendirme sayfasını geçin.
IV- Sizden uygulayacağınız metodu seçmenizi isteyecek. Tavsiyem otomatiği seçin ve devam edin. Ancak çok ihtiyaç duyulacak seçeneklere sahip olmasa da Manueli seçip kullanılacak yöntemi özelleştirebilirsiniz.
V- Program sizden kaynak diski seçmenizi isteyecek. Bilgisayarınızda hali hazırda takılı olan eski diski seçin ve devam edin. Eğer hangisi olduğundan emin değilseniz bağlantı tipinden ayırt edebilirsiniz.
VI- Şimdi de aktarım yapılacak olan diski seçemeniz gerekiyor. Yeni diskinizi seçin ve devam edin.
VII- Aktarım yapılacak olan diskteki (Yeni disk) bütün verilerin silineceğine dair bir uyarı alacaksınız. Bizim durumumuzda disk zaten boş olduğu için bunun bir önemi yok. OK butonuna basarak işlemi başlatın. Ama yeni diski daha evvel kullandı iseniz ve içinde verileriniz varsa yedeklemek isteyebilirsiniz.
VIII- Eski diskinizn doluluk oranına ve kullandığınız arayüze göre değişmekle birlikte bu işlem oldukça uzun bir vakit alabilir. (Örneğin 200 GB'ı dolu bir diski yeni diske klonlamak USB 2.0 ile 3-4 saat, USB 3.0 veya E-Sata ile 1-1.5 saat civarı sürecektir.)
4- "Notebook"larda Harddisk Terfisi : Yapılmalı mı, Nasıl Yapılmalı ? yazımda anlattığım gibi eski diski bilgisayardan çıkarıp yenisini takın ve hiçbir şey olmamış gibi bilgisayarınızı kullanmaya kaldığınız yerden devam edin. Hepsi bu!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder