Taşınabilir Windows 10 - USB Sürücüye Windows Kurulumu - Full Programlar

Dns,Yasak Sitelere Giriş,Mac,Proxy,Full,Porgramlar,Themes,Html,Asp,Php,Scriptler

Copyright owners

test

24 Ağustos 2017 Perşembe

Taşınabilir Windows 10 - USB Sürücüye Windows Kurulumu

Sanal sabit Disk (VHD) yardımıyla USB sürücüden Windows çalıştırmak

Daha önce bu konuyla ilgili benzer bir yazı yazmıştım; USB Sürücüye Windows (7, 8 veya 10) Kurmak

Bu yazıda ise Sanal Sabit Disklerden yararlanarak bir USB sürücüde nasıl taşınabilir bir Windows oluşturabileceğinizi anlatacağım. Yazıyı uygulamak için Windows 10 ISO dosyası (Veya kurulum dosyaları) dışında bir şeye ihtiyacınız yok. Ayrıca mevcut USB sürücünüzü hiçbir işlem yapmadan (Yeni bölüm oluşturma, biçimlendirme vs.) kullanabileceksiniz.

Yazıya başlamadan önce gelin size adım adımö neler yapacağımızı özetleyeyim;

  1. İlk iş olarak bilgisayarımızda bir Sanal Sabit Disk (VHD) oluşturacağız.
  2. Daha sonra bu sanal sabit diske Windows'u deploy edeceğiz.
  3. Sanal sabit diski, USB sürücümüze taşıyacağız.
  4. Önyükleme dosyalarını oluşturacağız.

Eğer SSD sürücü kullanan bir bilgisayarınız ve USB 3.0 bir harici diskiniz varsa bütün bu işlemler 15 dakikayı geçmeyecek.


Mevcut USB sürücünüzde hiçbir değişiklik yapmak zorunda değilsiniz. Yani bir biçimlendirme, yeni bölüm oluşturma gibi işlemler gerekmeyecek. Hali hazırda mevcut dosyalarınızı koruyabilir ve USB sürücünüzü olduğu gibi kullanabilirsiniz. (Fat32 olarak biçimlendirilmiş USB sürücüler hariç. Fat32 dosya sistemi 4 GB ve üzeri tek parça dosyaları desteklemediği için NTSF dosya sistemine çevirmeniz gerekir.)

Notlar (Önemli mutlaka okuyun.)

  • Makaleyi uygulayabilmek için Windows 8, 8.1 veya 10 yüklü bir bilgisayar kulanıyor olmanız gerekiyor.
  • USB sürücüye kuracağınız işletim sistemi Windows 7 veya üzeri herhangi bir Windows sürümü olabilir.
  • Eğer Windows 7 kurmak istiyorsanız bu çok pratik olmayacaktır. Çünkü Windows 7 varsayılan olarak USB 3.0 portunu desteklemez. Yani USB 2.0 üzerinden önyüklemek zorunda kalacaksınız. USB 2.0'ın kısıtlı hızı düşünüldüğünde bu son derece yavaş yüklenen ve tepki veren bir Windows anlamına gelecektir. Ayrıca bilgisayarınızda USB 2.0 portu olmayabilir (Benim bilgisayarımda yok) bu yüzden hiç çalıştıramayabilirsiniz. Ancak tabii ilk önyüklemeden sonra Windows 7'ye USB 3.0 sürücülerini yükleyip sonrasında USB 3.0 portundan önyükleyebilirsiniz. (Test etmedim ama teorik olarak işe yaraması gerek)
  • Windows 7, To Go özelliğini desteklemediği için tam olarak taşınabilir olmayabilir. Farklı bilgisayarlarda etkinleştirme ve sürücü problemleri ile karşılaşabilirsiniz.

USB Sürücü Gereksinimleri

Öncelikle şunu baştan belirteyim: USB flash sürücü kullanmanız biraz zor. USB flash sürücülerin hızları çok çok yavaş ve Windows'u akıcı olarak çalıştırmaları imkansız. Akıcı çalıştırmak için Windows To Go sertifikalı veya çok yüksek okuma yazma hızlarına sahip bir flash sürücünüz olmalı ki bunların fiyatları da 70-80 $'dan başlayıp 400 $'a kadar yükselebiliyor.

Bu yüzden en ideali USB 3.0 arayüzüne sahip bir harici disk kullanmak. Hatta bir IT elemanı iseniz ve sık sık taşınabilir bir Windows'a ihtiyaç duyuyorsanız 60 GB boyutunda bir SSD ve USB 3.0 bir Disk Kutusu alarak son derece performanslı bir harici disk oluşturabilirsiniz.

Başlayalım

1- Bir Sanal Sabit Disk oluşturun ve kullanıma açın: Windows 8 ve 10: VHD (Virtual Hard Disk) veya VHDX (Hyper-V Virtual Hard Disk) Oluşturmak ve Kullanıma Açmak


  • Sanal Sabit Diskinizi 64 GB boyutunda ve Dinamik olarak ayarlamanızı öneririm. Böylece hem USB sürücünüzde kullanıldığı kadar alanı kaplamış olur hem de gerektiğinde yeterince büyük bir depolama alanınız olur.
  • Sanal Sabit Diski masaüstünüzde oluşturun. Böylece bir sonraki adım yani deploy işlemi daha kısa sürecektir.

2- Şimdi bu sanal sabit diske Windows kurmamız gerekiyor. Ancak bu kurulumu klasik yollar yerine masaüstünden komut istemcisini kullanarak yapmamız daha akıllıca. Windows'u kurmak yerine bir sürücüye uygulamaya deploy diyoruz.

Windows 10 imajlarının çoğu birden fazla sürüm içerebiliyor. Bu yüzden hangi sürümü kurmak istiyorsak indeks numarasını bilmemiz gerekiyor. Bunun için bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve şu komutu girin;

    
Bu aşamayla ilgili daha ayrıntılı bilgi için Bkz. Bir Windows Kurulum Medyasının (ISO, DVD veya USB Flash Sürücü) Sürümünü ve Mimarisini Öğrenmek

  • Dism /Get-ImageInfo /ImageFile:F:\Sources\install.esd


  • F:\Sources\install.esd adresinin yerine siz kendi kurulum dosyalarınız neredeyse onun adresini yazacaksınız. Bu adres sadece harf değişikliği ile örneğin E:\Sources\install.esd olabileceği gibi elinizde ayıklanmış kurulum dosyaları varsa örneğin D:\Yeni Klasör\Sources\install.esd gibi bir adreste olabilir.
  • Elinizdeki imaj ESD dosyası değil de WIM dosyası içeriyorsa o zaman Imagex /Info F:\Sources\Install.wim komutunu gireceksiniz. Ancak bu komutun çalışması için imagex aracını indirip C:\Windows\System32 klasörüne atmanız gerekiyor. İndirme linki ve gerekli açıklamlar bu yazının hemen başında var.

3- Alttaki resimde görebileceğiniz üzere benim Windows 10 kurulum dosyalarım 4 farklı Windows 10 sürümü içeriyor. Dolayısıyla bir sonraki aşamada bu imajı Sanal Sabit Diskimize deploy etmek için kullanacağımız komutta index verisi olarak PRO kuracaksam 1, Home kuracaksam 2, HSL kuracaksam 3 ve Education kuracaksam 4 değerini kullanmam gerekecek. Ben PRO kurmayı tercih ettiğim için 1 verisini kullanacağım.


4- Şimdi Windows'u Sanal Sabit Diskimize deploy etmek için kullanacağımız komutu girelim; (Üstteki resim (3))

  • Dism /apply-image /ImageFile:F:\Sources\install.esd /index:1 /ApplyDir:H:\


  • F:\Sources\install.esd adresinin yerine siz kendi kurulum dosyalarınız neredeyse onun adresini yazacaksınız. Bu adres sadece harf değişikliği ile örneğin E:\Sources\install.esd olabileceği gibi elinizde ayıklanmış kurulum dosyaları varsa örneğin D:\Yeni Klasör\Sources\install.esd gibi bir adreste olabilir.
  • H yerine 1. adımda oluşturduğunuz Sanal Sabit Diskin harfini yazacaksınız. Bu harfi Bilgisayarım penceresinde öğrenebilirsiniz.

5- 4. adım bilgisayarınızda SSD varsa 5 dakika civarı sürecektir. HDD kullanıyorsanız bu süre uzayacaktır. İşlem bittikten sonra yapmanız gereken masaüstündeki Windows'u deploy ettiğimiz Sanal Sabit Diski (VHD) harici sürücümüze kopyalamak. (Kopyala/Yapıştır ile)


6- Şimdi yapmamız gereken deploy ettiğimiz Windows'un önyüklenebilmesi için gerekli dosyaları USB sürücümüzde oluşturmak. Bunun için tekrar komut istemcisini yönetici olarak açın ve şu komutu girin;

  • BCDBOOT H:\Windows /s E: /f ALL /v


  • H yerine 1. adımda oluşturduğunuz Sanal Sabit Diskin harfini yazacaksınız. Bu harfi Bilgisayarım penceresinde öğrenebilirsiniz.
  • E yerine USB sürücünüzün harfini yazacaksınız.

Komutu girdikten sonra perk çok hata verecek ama bunlar önemli değil. Önemli olan en sonda Boot files successfuly created ibaresinin çıkması.


7- Son olarak BIOS'un USB sürücümüzün önyüklenebilir olduğunu anlayabilmesi için aktif olarak işaretlememiz gerekiyor. Bunun için bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve şu komutları girin;

  1. Diskpart
  2. list disk 
  3. sel disk 2 (2 yerine USB sürücünüzün disk numarasını gireceksiniz)
  4. list part
  5. sel part 1 (1 yerine sanal sabit diskinizi kopyaladığınız bölümün numarasını gireceksiniz.)
  6. Active


7- Artık Komut İstemcisini kapatabilirsiniz. Masaüstündeki Sanal Sabit Diskin yer kaplamasını istemiyorsanız önce sistemden ayırın ardından silin. Hepsi bu.


Kullanım;

8- Bilgisayarı USB sürücü üzerinden başlatın.


Bazı bilgisayarlarda SecureBoot'u devre dışı bırakmanız ve UEFI ayarlarında BIOS uyumluluğunu seçmeniz gerekebilir. Konuya hakim değilseniz bu yazıyı okuyun: Güvenli Önyükleme (Secure Boot) Nedir? - Windows 8 veya 10 Yüklü Gelen PClerde Başka İşletim Sistemi Yükleyememe Sorunu

9- İlk seferinde tıpkı sıfırdan Windows kuruyormuşsunuz gibi ayarları yapmanız gerekiyor. Burada 11. adımdan itibaren devam edin ve kurulumu bitirin: Windows 10 Temiz Kurulum (Format)


Bu işlem sırasında bilgisayar 1 defa yeniden başlatılacak. (İlk sefere mahsus) Bu esnada yine USB sürücüden başlatmayı unutmayın. Aksi taktirde sabit diskteki işletim sistemi açılır.

10- 2. kullanımda 9. adıma gerek kalmayacak ve Windows standart Windows açılışı gibi açılacak. Farklı bilgisayarda kullandığınızda ise bilgisayarların donanımına bağlı olarak bazı sürücülerin yüklenmesi gerekebilir ancak bunu Windows 10 kendisi yapacaktır.

Altta kurulum ve kullanım aşamalarını seyredebilirsiniz,

Kurulum



İlk Önyükleme



Sonraki Önyüklemeler



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder