Windows 8 ve 10: WIM Dosyalarını SWM Dosyalarına Bölerek Küçültmek - Full Programlar

Dns,Yasak Sitelere Giriş,Mac,Proxy,Full,Porgramlar,Themes,Html,Asp,Php,Scriptler

Copyright owners

test

25 Eylül 2016 Pazar

Windows 8 ve 10: WIM Dosyalarını SWM Dosyalarına Bölerek Küçültmek

Bir .wim dosyası (Windows kurulum medyasında olabileceği gibi kendi oluşturduğunuz bir imaja ait de olabilir) hedef medya için çok büyükse küçük parçalara bölünebilir.

Bu günümüzde çok fazla ihtiyaç duyulan bir durum değil ama USB sürücülerin pahalı ve küçük olduğu karanlık DVD çağında özellikle bilgisayar üreticilerinin çok kullandığı bir yöntemdi.


Bildiğiniz gibi bilgisayar üreticileri bilgisayarın sabit diskinde bir kurtarma bölümü oluştururlar. Bu bölümde ise bilgisayarın fabrika çıkış halinin bir inajı bulunur. Bu imajın içeriği ise bir .wim dosyasında muhafaza edilir ve genelde 10-15 GB civarı bir büyüklüğü olur. 

Çünkü karanlık DVD çağında herkesin kurtarma bölümünün içeriğini DVD'lere yedeklemek gibi histerik bir arzusu vardı. Bilgisayar alınır eğer bir dizüstü ise ilk iş -hurafeler sağolsun- 18-24 saat pili şarj edilir daha sonrada da 2. iş olarak 2-6 DVD civarında olan kurtarma seti oluştrulurdu. Ancak tek parça 10-15 GB büyüklüğündeki .wim dosyası tek DVD boyutunu aştığı için üreticiler kurtarma bölümünde tek .wim dosyası kullanmak yerine .wim dosyasını parçalara bölerlerdi. Altta bu tür bir kurtarma bölümünü görüyorsunuz: (Resim okuyucularımdan birinin yaptığı yorumdan alınmıştır)



Varsayılan olarak yazıyı uygularken kullanacağımız /Split-Image sviçi elimizdeki .wim dosyasını sadece daha küçük .wim dosyalarına böler. Ancak karışıklık olmaması ve dosyaların bölünmüş dosyalar olduğunun anlaşılması için uzantısını değiştirerek .swm yapar. Birden fazla dosya oluşacağı için ilk dosya verdiğiniz isim.swm olarak kaydedilir sonraki dosyalara ise numara eklenir. Örneğin install.swm adını verdiysek adlandırma Install.swm, Install2.swm, Install3.swm şeklinde uzar gider.

Windows 8'den itibaren (Windows 10 dahil) Windows kurulum sihirbazı .swm dosyalarını işlemiyor. Dolayısyla bir Windows kurulum medyasının içindeki Sources klasörüne install.wim dosyası yerine .swm dosyalarını yerleştirerek kurulum yapamazsınız. Daha önceki Windows sürümlerinde ise /installfrom sviçini kullanarak bunu yapabiliyorduk.

Şimdi ise oluşturduğumuz her .swm dosyası için bir ISO dosyası oluşturmak ve ilk parçayı önyüklenebilir yapmak gerekiyor. Bu önemli çünkü bildiğiniz gibi UEFI kurulum yapmak için önyükleme medyamızın Fat32 olarak biçimlendirilmiş olması gerekiyor. Fat32 ise 4 GB tek parça dosya sınırına sahip. Yani Windows kurulum medyanızın install.wim dosyası 4 GB'tan büyük ise bu durumda UEFI kurulum yapamıyorsunuz. İşte bu sorunu aşmak için bu yöntem kullanılabilir.

Ancak bu yazıda buna yer vermeyeceğim çünkü bayağı test gerekiyor ve şu anda bunları yapacak kadar vaktim yok. İleride Windows 10 için kurtarma bölümleri oluşturma ile ilgili bir yazı serisi yazacağım. Bu yazı serisinde bu konu da yer alacak.


1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

2- Komut istemcisine şu komutu girin ve Enter'a basın; Dism /Split-Image /ImageFile:C:\install.wim /SWMFile:D:\SWM\install.swm /FileSize:600



  • C:\install.wim yerine kendi .wim dosyanızın adresini yazacaksınız. Aynı kalabileceği gibi örneğin D:\Yeni Klasör\install.wim gibi bir adres olabilir.
  • D:\SWM\install.swm  yerine SWM dosyalarının nerede oluşmasını istiyorsanız o adresi yazacaksınız. Aynı kalabileceği gibi (Aynı adres bilgisayarınızda mevcutsa veya oluşturabiliyorsanız) örneğin E:\Yeni Klasör\install.swm gibi bir adres olabilir. (Klasör isminde boşuk varsa tırnak işareti içine alacaksınız: "E:\Yeni Klasör\install.swm") Ancak her halukarda yazılan adresteki klasörler mevcut olmalı. Komut ilgili adreste belirtilen klasör yoksa oluşturamıyor. Burada verdiğim komutu örnek alırsak D sürücüsünde Yeni Klasör olmak zorunda. Yoksa hata alırsınız.
  • FileSize:600 kısmı ise oluşacak .swm dosyalarının en büyük boyutunu gisteriyor. -MB olarak- istediğinizi büyüklüğü yazabilirsiniz.

3- İşlem tamamlandığında bilgilendirileceksiniz.


4- Belirlediğiniz adreste .swm dosyalarını görebilirsiniz;


Konuyla ilgili; 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder